FÖRVARA VÅR TRYGGHET!


Jag är 18 år och har bott i Järfälla kommun hela mitt liv. Jag har alltid uppfattad kommunen som trygg och trivsam. Någon gång då och då sker saker som inkräktar på tryggheten såsom rån, trafikkrock eller inbrott men då kan vi invånare andas ut för att vi har duktig och utbildad polis som på ett professionellt vis återställer den lugn och ro vi är vana vid. Detta tankesätt är jag uppväxt med men i höstas så ändrade jag delvis min uppfattning. På grund av ett par civilpolisers ivriga och otrevliga jakt efter narkotika. En jakt som drabbar oss oskyldiga ungdomar och som ouppmärksammat förbigår de vuxna.
Det var i oktober månad jag och en kompis vid niotiden var på väg mot den lokala kiosken för att umgås, få frisk luft och något i magen. På väg dit passerar vi en skola, en skola vi bägge växt upp i och vid denna tid på kvällen passerat många gånger. Då kommer två män i 30-års ålder fram till oss och stumt frågar efter tändare. Eftersom att ingen av oss röker och därmed inte satt på en tändare svarade vi vänligt att vi inte hade någon. Sekunden efter rycker bägge männen upp varsin polisbricka i ca två sekunder innan de otrevligt ber oss räcka ut händerna. ”Så grabbar vart har ni knarket?” säger den ena mannen. Jag och min vän stirrar på varandra chockerat och min vän svarar att vi inte har något sådant. De båda männen framhäver då tydligt att de inte tror oss och börjar söka i våra fickor medan vi står med händerna i luften.
Som tur var slapp vi skämmas då ingen annan fanns omkring, men en irritation blandad med skam blixtrade till hos mig när han tog tag i våra telefoner och började kolla våra sms. Det här kan inte vara okej, tänkte jag för mig själv. De är två stycken vuxna civilpoliser och vi är två vanliga ungdomar på väg till kiosken. Maktskillnaden var tydlig och ingen av oss vågade ta debatt av oro att bli inplockade för förhör. Efter ett tag så fick vi tillbaka våra telefoner och de lämnade oss.
Jag och min vän började i frustration och ovetskap diskutera med varandra angående det som nyss hänt. Vi båda var överens om vad vi tyckte. Att polisen aktivt jobbar för att få tag på narkotikamissbrukande ungdomar är mycket bra och viktigt, men att det ska behöva kränka oskyldiga ungdomars privatliv är inte okej! Det måste finnas andra tillvägagångssätt än att oprovocerat angripa ungdomar på det vis vi blev, för att kolla efter narkotika.
Jag kunde inte släppa den nonchalanta stilen de hanterat oss med och bestämde mig för att kolla upp lite fakta. Efter att ha talat med vänner och intervjuat en polis i en annan kommun kunde jag dra slutsatsen att dessa två civilpoliser hanterat flera ungdomar på samma vis. D.v.s. otrevligt stoppa dem och med hjälp av tvångsmedel, som det enligt lag kallas, visitera och genomsöka telefonkonversationer helt oprovocerat. Polisen jag i efterhand talade med menar på att det av civilpoliserna var ett felaktig beteende utan tydligt stöd av lagen. Det var alltså inte heller en engångsföreteelse, utan ett systematiskt beteende från dessa två herrar. Som poliser ska ni hjälpa och inte stjälpa. Må vetskapen om de här nå ut till fler, även vuxna. Den trivsamma atomsfären jag vuxit upp med vill jag behålla, snälla, riv inte ner den.

Det är för enkelt att få tag på droger!

I dagens samhälle är det väldigt enkelt att få tag på droger, det står knarklangare utanför skolor och det räcker att klicka runt lite på internet för att få tag på den uppmärksammade drogen Spice.

Lokala myndigheter bör satsa mer pengar på att informera mer om knark i ung ålder, nu för tiden går det att beställa droger över internet lagligt.

När man gjorde en undersökning på ett gymnasium i Malmö svarade 48% av alla elever att de kände  någon som de kunde kontakta för att komma i kontakt med droger och att över en tredjedel av alla killar på gymnasiet uppgav att de hade blivit erbjudna droger.

En del säger att man även fast det är enklare än någonsin att få tag på droger så har användandet av droger inte ökat. Men det bör inte vara så att man ska kunna köpa den extremt livsfarliga drogen Spice genom att klicka runt lite på internet lagligt.

Den senaste tiden har Spice blivit extremt uppmärksammat då flera fått hallucinationer, tuggat sönder tänderna i sömnen, det har räckt med en puff av spice för att dö och det tar 5 klick på internet för att få tag på det så bör våra skattepengar användas för mer relevanta saker!

Bekymrad invånare

Unga, ni duger som ni är!

Mobilen piper till, en ny like på instagram, nytt rekord. Gud vad bra det känns!

Jag tror vi alla känner till detta, hur beroende vi blir av alla sociala medier, att en ”like” är mer än bara en gillning, det är ett litet steg upp på vår stege av självförtroende.

 Mängden ungdomar, främst tjejer, som viker ut sig idag på nätet är större än någonsin förut och detta blir bara värre med tiden. Bakom dataskärmen vågar de göra mer än vad de någonsin skulle kunna tänka sig i verkliga livet och sökandet efter bekräftelse och uppmärksamheten växer varje dag som går.  Då är frågan, var kommer detta desperata bekräftelsebehov ifrån?

För nästan 40 år sedan fanns inte mobil eller dator, då klarade man sig utan dessa sociala medel. Dagarna gick förbi utan utmanande instagram bilder på unga och bekräftelsebehovet fanns knappt bland unga. Nu på senare dagar har tekniken utvecklats så fort att jag känner många som inte skulle klara sig utan sin mobil. Sociala medier är deras liv, utan det så har de ingen kontakt med omvärlden och för många kan detta vara skrämmande, tänk om något skulle hända utan deras vetskap?

 Jag tror själv att många inte får den uppmärksamhet de vill ha i allt ifrån sin familj till i sitt umgänge. Varje ung människa måste få en viss mängd bekräftelse som gör att dem känner att dem duger, det är viktigt att ge dem det eftersom att ungdomar inte hittat sig själv helt än. När man är ung vet man inte ifrån början sin egen identitet och det är viktigt att stödja sina kompisar eller familjemedlemmar. Så därför vill jag uppmana er om hur viktigt det är att börja acceptera era närmsta utifrån och in, inte bara på vilka kläder eller skor man har utan fokusera på det positiva och uppmuntra egenskaper istället för utsidan. Helt enkelt släng iväg en komplimang, det är inte mycket svårare än så. Alla kan göra något för att stärka självkänslan!

 Ingen är perfekt, insidan är och kommer alltid ta dig längre än utseendet eller hur du presterar. Så lägg ner hetsen alla unga, ni duger som ni är!